Waarom wordt mijn website niet gevonden op Google? 9 mogelijke oorzaken

website wordt niet gevonden op Google

Inleiding

Een website die niet gevonden wordt, daar komen geen aanvragen op binnen en die vult je planning niet.

Het is daarom frustrerend als je website niet gevonden wordt op Google, terwijl je er zoveel tijd en moeite in hebt gestoken. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren, variërend van technische problemen tot onvoldoende inhoud.

In dit artikel bespreken we 9 veelvoorkomende oorzaken en bieden we praktische oplossingen om jouw website beter vindbaar te maken. Zo zorg je ervoor dat jouw bedrijf beter zichtbaar wordt voor potentiële klanten en niet langer verstopt blijft in de donkere krochten van het internet.

Waarom wordt mijn website niet gevonden op Google?

Mogelijke redenen kunnen zijn: slechte zoekwoorden, onvoldoende inhoud, technische problemen, problemen met de website structuur, onvoldoende backlinks, problemen met de mobiele website, te hoge concurrentie, slechte domeinnaam, geen gebruik van Google Mijn Bedrijf en gebruik van slechte (black hat SEO) technieken.

1. Slechte zoekwoorden

Een eerste reden waarom je website niet gevonden wordt op Google, is het gebruik van slechte of irrelevante zoekwoorden. Zoekwoorden zijn woorden of zinnen die gebruikers op Google intypen om te vinden wat ze zoeken. Als de zoekwoorden op je website niet overeenkomen met de zoekopdrachten van potentiële klanten, zullen zij jouw website niet gemakkelijk kunnen vinden.

2. Onvoldoende inhoud

Een andere oorzaak waarom je website niet gevonden wordt op Google is onvoldoende inhoud. Google is eigenlijk een antwoordapparaat dat antwoordt op vragen die gesteld worden. Als je website te weinig of slechte inhoud bevat, dan kan dit een negatieve invloed hebben op de vindbaarheid van je site, omdat Google er geen antwoorden op vindt.

3. Technische problemen

Technische problemen kunnen ook aanleiding geven waarom je website niet door Google gevonden wordt. Dit kan variëren van problemen met de snelheid en laadtijd van je website tot technische fouten en blokkades voor zoekmachines.

technische problemen met website

Het is belangrijk om deze technische problemen op te lossen om je website beter vindbaar te maken voor Google. Begin met het controleren van de snelheid en laadtijd van je website, en zorg ervoor dat deze geoptimaliseerd zijn voor zowel desktop- als mobiele gebruikers.

4. Problemen met de website structuur

Wat ik ook veel zie, en ook een mogelijke reden waarom websites niet goed worden gevonden in Google, is problemen met de website structuur. Een goede en overzichtelijke structuur is essentieel voor zoekmachines om te begrijpen wat je website inhoudt.

Als de structuur van je website onoverzichtelijk is, kan dit problemen opleveren voor de bots van Google.

Nog een mogelijke oorzaak is het ontbreken van voldoende backlinks. Dit zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen en bijdragen aan de autoriteit van jouw website.

Bedrijven die niet investeren in het verkrijgen van goede backlinks lopen het risico om ver achter te blijven in de zoekresultaten van Google. Een slimme manier om hoogwaardige backlinks te verkrijgen, is door bijvoorbeeld gastblogs te schrijven of samen te werken met andere websites.

6. Problemen met de mobiele website

Een belangrijke factor waarom een website niet gevonden wordt op Google, kan te maken hebben met de mobiele website. Statistieken wijzen uit dat gemiddeld 60 – 80% van de zoekopdrachten gebeuren via gsm.

problemen met mobiele website

Daarom hecht Google meer waarde aan mobielvriendelijke websites. Als jouw website niet mobielvriendelijk is, dan kan dit de vindbaarheid in Google aantasten.

6. Te hoge concurrentie

Het niet gevonden worden op Google kan ook liggen aan te veel concurrentie. Als er al veel websites zijn die zich focussen op dezelfde zoekwoorden als jij, kan het lastiger zijn om gevonden te worden in de zoekresultaten.

Door een goed zoekwoordenonderzoek uit te voeren, kan je deze problemen ontdekken, en kan je gaan voor alternatieve zoekwoorden.

7. Slechte domeinnaam

Een slechte domeinnaam kan ervoor zorgen dat je website niet gevonden wordt op Google. Een domeinnaam moet makkelijk te onthouden en te typen zijn, anders kan dit invloed hebben op de vindbaarheid in zoekmachines.

Dit betekent dat je best cijfers en streepjes vermijdt en ook de lengte van je domeinnaam in de gaten houdt. Tip: als je meerdere keren per dag moet uitleggen hoe je websitenaam geschreven wordt, dan is de kans groot dat hij niet ideaal gekozen is.

8. Geen gebruik maken van Google Mijn Bedrijf

Een andere mogelijke reden waarom je website niet te vinden is op Google kan simpelweg zijn omdat je geen gebruik maakt van Google Mijn Bedrijf. De nieuwe naam is trouwens Google Business Profile, of GBP, maar de meeste mensen gebruiken nog steeds Google Mijn Bedrijf (GMB). Dit gratis platform biedt bedrijven een makkelijke manier om hun informatie te beheren en te tonen op verschillende Google-zoekopdrachten, Maps en andere services.

Het voordeel? Het komt bovenaan in de zoekresultaten, indien het profiel juist ingesteld staat.

google my business inzetten voor betere vindbaarheid in Google

Deze profielen komen meestal bovenaan in de zoekresultaten terecht, met een kaart naast. Door het invullen van informatie zoals je bedrijfsnaam, adres, openingstijden en contactgegevens, kan je bedrijf gemakkelijker gevonden worden door potentiële klanten in de buurt.

Het hebben van een geoptimaliseerde Google Mijn Bedrijf-pagina kan dus ook helpen bij het verbeteren van de lokale SEO en het vergroten van de zichtbaarheid bij lokale zoekopdrachten.

9. Gebruik van black hat (slechte) SEO technieken

Het gebruik van Black Hat SEO-technieken om hogere rankings te krijgen in zoekresultaten kan verleidelijk zijn voor zaakvoerders van bedrijven. Clicks kopen, spammy backlinks kopen, alles kan tegenwoordig. Maar de kwaliteit is bedenkelijk. Deze onethische technieken worden dan ook door Google afgekeurd en kunnen leiden tot het volledig uit de zoekresultaten verwijderen van je website.

Voorbeelden van Black Hat SEO-technieken zijn onder andere het kopen van backlinks, het verbergen van zoekwoorden op de website en het vullen van de inhoud met irrelevante trefwoorden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat dit soort praktijken niet alleen je vindbaarheid op Google schaden, maar ook je reputatie en geloofwaardigheid bij je doelgroep kunnen aantasten.

Conclusie

Als je website niet gevonden wordt in Google, krijg je ook geen aanvragen, en geraak je met een slecht gevulde planning. En dat kost je geld.

Indien je in deze situatie zit, dan is de eerste stap: een screening van je huidige website. Neem hiervoor contact op, zodat we kunnen zien waar het probleem juist zit en hoe je het kan oplossen.

Interesse?

Stel je vraag en we antwoorden je zo snel mogelijk terug.

Scroll to Top